Wijkrenovatie De Waart
Stedenbouwkundige werken meestal van groot naar klein: stad – straat – bouwblok met de woning als kleinste bouwsteen. Wij als architecten benaderen een stedenbouwkundige opdracht anders: naast de stedenbouwkundige gedachten kijken we ook van klein naar groot, vanuit het gebruik: hoe kijk ik vanuit mijn woning naar de straat: hoe zijn de woningen ontsloten. De stad als verzameling gebruikers. Beide benaderingen vullen elkaar aan. Ik wissel steeds van gezichtspunt om tot een afgewogen totaal te komen. Analyse vanuit de stad: van groot naar klein. Analyse vanuit de gebruiker: van klein naar groot.
Ik stel een stedenbouwkundig plan op dat ik ook wil uitwerken: geen problemen doorschuiven, zorgen dat de gebouwen kwaliteit zullen krijgen. Goede gebouwen zorgen weer dat de stedenbouwkundige ruimten beter gaan werken.
In de Helmondse wijk De Waart vonden we als belangrijkste probleem het ontbreken van goede aansluitingen op de rest van de stad en het gebruik van rug-aan-rug-woningen met besloten tuin tussen huis en straat zodat er sociale controle ontbreekt. De voorgestelde ingrepen richten zich daarom op het verbeteren van de zuidelijke toegang en versterking van de oost-west verbinding. Bij deze ingrepen zorgen we voor zoveel mogelijk nieuwe “ogen op de straat”. [bij PauwertArchitectuur]